Η Χλωρίδα και η Πανίδα της Κιμώλου

Monachus – monachusΗ φώκια Monachus – monachus η ενδημική μπλε σαύρα Podarcis milensis και η ενδημική κόκκινη οχιά Macrovipera schweizeri (παλιότερα γνωστή ως Vipera lebetina) είναι οι σταρ της κιμωλιάτικης πανίδας και μαρτυρούν για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αλλά δεν είναι και οι μόνοι.

Γεράκια (γαδινέλια), θαλασσοκόρακες, πέρδικες, γλάροι, αγριοπερίστερα, στρουθιόμορφα, και ένα πλήθος ακόμα ενδημικά αποτελούν τους μόνιμους φτερωτούς κατοίκους του νησιού. Ερωδιοί, Θαλασσοκόρακεςκύκνοι και άλλα αποδημητικά είδη, όπως βαλτόκιρκοι, αμμοσφυριχτές, διάφορα είδη σκαλίδρων (Calidris sp.),
λεπτοραμφόγλαροι κ.α. φιλοξενούνται, μέχρι και αργά την άνοιξη, στον υδροβιότοπο της Αλυκής.

Σπάνιοι αχινοί, κοράλλια, αστακοί, πίνες στολίζουν το βυθό ενώ πολλά είδη ψαριών βρίσκουν καταφύγιο στα λιβάδια της ποσειδωνίας. Συχνή είναι και η παρουσία θαλάσσιων χελωνών στα νερά και τις αμμώδεις παραλίες.

Παρότι ξενικό είδος, η φραγκοσυκιά είναι τόσο καλά προσαρμοσμένη στην Κίμωλο που θα τη βρείτε παντού. Τον Αύγουστο ίσως έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μερικά από τα μεγαλύτερα και γευστικότερα φραγκόσυκα της Ελλάδας.

ΦραγκοσυκιάΣτη φυσική βλάστηση του νησιού περιλαμβάνονται (πάνω από 400 καταγραμμένα) κοινά και σπάνια μεσογειακά είδη, ανάμεσά τους πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Σκίνοι, μυρτιές, θυμάρια, κέδροι, φίδες, κρινάκια της άμμου, πουρνάρια, καπαριές, αρμυρίκια, άγριο αγιόκλημα, βούρλα και καλάμια τα πιο αναγνωρίσιμα, που μαζί με τις ελιές, τις συκιές και τα κλήματα ζωγραφίζουν ένα τοπίο πολύ πιο
πράσινο από αυτό που περιμένει κανείς για ένα Κυκλαδονήσι και μάλιστα άνυδρο.

 

 

κείμενο: Γεώργιος Αντωνίου Βεντούρης, Δέσποινα Αθανασιάδου-Βεντούρη


Δείτε photogallery για τη χλωρίδα και την πανίδα:

Δείτε το video:

 


ΣκίνοςΉλιος στο πλάι του ΧρυσόστομουΠροβάτσα
ΠεταλούδαΚαρπούζιΣτην είσοδο του Χωριού