Εκτύπωση

Διαδρομή 2

Διαδρομή: Χωριό - Σκιάδι - παραλία Μαυροσπήλια 

 

Βαθμός δυσκολίας: εύκολη μέχρι Σκιάδι, η συνέχεια μέτρια

 

Το πρώτο τμήμα είναι κοινό με τη διαδρομή [1]. Από εκεί που συναντήσατε την πινακίδα για Ελληνικά, συνεχίζετε για 250 μέτρα ακόμα στο χωματόδρομο και συναντάτε πάλι πινακίδα (Είναι το ξεκίνημα των διαδρομών [2],[3] και [6] φωτο 6).

 

foto6

Φωτο 6

 

Ακολουθείτε για λίγο στενό χωματόδρομο και σύντομα καλντερίμι σε πολύ καλή κατάσταση το οποίο κινείται ανάμεσα σε ελαιώνες, χωραφάκια και γραφικές ξερολιθιές.

Λίγο πιο κάτω από δύο παλιές αγροικίες, θα συναντήσετε διακλάδωση δεξιά για τη διαδρομή [3] (πινακίδα).

Εσείς συνεχίζετε στο κεντρικό μονοπάτι και προσπερνάτε και την επόμενη διακλάδωση (πινακίδα) που οδηγεί στη Μακρόπουντα και τα Βρουλίδια (διαδρομές [6] και [6Α]) και κατηφορίζετε ελαφρά με κατεύθυνση προς νότο.

Όταν φτάσετε σε ένα αγροτόσπιτο, το τοπίο αλλάζει και πεζοπορείτε πλέον σε βραχώδες έδαφος, χωρίς βλάστηση.

Οι ιδιαίτεροι γεωλογικοί σχηματισμοί σας προετοιμάζουν για αυτό που θα αντικρύσετε σε λίγο, στο ύψωμα μπροστά σας: είναι το «Σκιάδι» (φωτο 7), ένα γιγάντιο πέτρινο μανιτάρι, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε στη σκιά του.

 

foto7 skiadi smaller

Φωτο 7 - Το Σκιάδι

 

Είναι ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός, από ηφαιστειακά πετρώματα που έχουν πάρει τη μορφή αυτή λόγω διαφορετικής αντίστασης στη διάβρωση των πετρωμάτων που τον αποτελούν.

Από το «Σκιάδι», ακολουθείτε τη σήμανση [2] σε βράχινη πλαγιά χωρίς μονοπάτι (φωτο 4) μέχρι να φτάσετε στην κοίτη ενός χειμάρρου.

 

foto4 smaller

 Φωτο 4

 

Περνάτε απέναντι, ανηφορίζετε και μετά στρίβετε αριστερά, μέχρι να βρείτε και πάλι καλντερίμι που χρησιμοποιούν οι αγρότες του νησιού για να φτάνουν στα χτήματά τους.

Τώρα, σχεδόν ισοϋψώς, με θέα τις βόρειες ακτές της Μήλου αλλά και ωραία συγκροτήματα από πέτρινες ερειπωμένες αγροικίες.

 

foto8

Φωτο 8

 

Στη συνέχεια κατηφορίζοντας στην πλαγιά, φτάνετε στην κοίτη ενός χειμάρρου που έχει μετατραπεί σε χωματόδρομο και καταλήγει στο δυτικότερο σημείο της παραλίας «Μαυροσπήλια», όπου υπάρχουν μερικά σπίτια και στο πέρα άκρο της παραλίας αμμουδιά με αλμυρίκια.


Επιστροφή: Μπορείτε να συνεχίσετε από την παραλία Μαυροσπήλια προς την παραλία Ελληνικά κι από κει προς τη στάση λεωφορείου στη Δέκα ή να ακολουθήσετε το μονοπάτι [1] ανάποδα προς το Χωριό.Πατήστε εδώ για να δείτε το τμήμα του χάρτη με τη διαδρομή

Επιστροφή στα Μονοπάτια